כשהמערכת מבינה: איך שוטר קיבל אי הרשעה בעקבות אירועי ה- 7 באוקטובר
- עו"ד רובי גלבוע
- לפני 3 ימים
- זמן קריאה 3 דקות
היום, יותר מתמיד, אנו עדים לכך שהחוק האמיתי הוא זה שמתחשב בהקשר האנושי. כעורך דין פלילי עם רקע של עשרות שנים במשטרה, אני רואה לא מעט תיקים שבהם הנסיבות החריגות דורשות טיפול מיוחד. אבל לעיתים רחוקות אני נתקל בסיפור כמו זה של עודד (שם בדוי) - שוטר ותיק שמצא עצמו בעין הסערה של 7 באוקטובר.
השוטר שלחם בזמן שהעולם קרס
עודד (שם בדוי), שוטר עם 23 שנות שירות כסייר בתפקיד ליבה, היה אמור לעבור יום רגיל כמו כל יום. אבל בשבת הארורה הזו, בדרכו לבית הכנסת, החל מטח הטילים שהפך את חייו ואת ההתמודדות עם כתב אישום פלילי לסיוט אמיתי. מה שקרה אחר כך מספר סיפור מורכב על צדק, אמת והחלטה משפטית שמחזירה לנו אמון במערכת.
בבוקרו של ה- 7 באוקטובר, כאשר עודד שמע את הירי וראה את האירועים המתגלגלים, השוטר לא היסס. הוא רץ לביתו, נטל את נשקו האישי והבין שהוא נמצא בליבו של אירוע חירום מהסוג שלא ראה בחייו. משם הוא הצטרף ללחימה בחמאס, לחם ועבד שלושה ימים ברצף עד שתחנת שדרות נהרסה, ובמהלך האירועים איבד 8 חברים.
מה הביא לכתב אישום
טרום אירועי ה- 7 אוקטובר, עודד מצא עצמו מעורב בתקרית תוך עבודתו שבה חרג מסמכותו כאשר סטר ונגח בקטינה חוסה שקיללה אותו.
במהלך המשפט לקח השוטר אחריות על מעשיו והמאשימה טענה בבית המשפט כי מדובר במעשים חמורים המחייבים מאסר בפועל.

הכוח של הקשר משפטי נכון
בתיקים כאלה, הייצוג המשפטי הנכון הוא המפתח. הניסיון שלי במשטרה עזר לי להבין את המורכבות של המצב, ולהציג בפני בית המשפט תמונה מלאה של מה שקרה באמת. לא רק את המעשה, אלא את כל ההקשר האנושי שמסביב.
המשפט החל לפני אירועי אוקטובר, כך שחרף ההליך הפלילי שריחף מעל ראשו של השוטר, במהלך אירועי ה-7 באוקטובר הוא לא חשב פעמיים ולקח חלק פעיל בלחימה וחווה חוויות קשות ובכללן אובדן חברים לנשק.
הצגתי לפני בית המשפט את השירות הארוך והנאמן של השוטר, את העובדה שהוא היה בקו העימות בהגנה על תושבי שדרות, עזב את משפחתו ביום קשה ועל השתתפותו בגבורה בהגנה על העיר. כל הפרטים האלה לא היו רק "רקע" - הם היו הטיעונים האנושיים שקבעו את גורל התיק.
כשהמערכת פועלת נכון: החלטה על אי הרשעה
למרות שמח"ש טענו שמדובר ב"מעשים שלעצמם אנו סבורים שלא רק מצדיקים הרשעה אלא גם עונש של מאסר בדמות של עבודות שירות, שכן מדובר בסטירה לקטינה ללא כל סיבה." הצלחתי לשכנע אותם לחרוג ממדיניות הענישה המבוקשת בשל הנסיבות המיוחדות וביקשתי הסכמה לכך שבמקרה המיוחד של עודד יוחלט על אי הרשעה.
לא מדובר בעבריין רגיל - אלא בשוטר ותיק שמעולם לא הסתבך, שנטל חלק בהגנה על אזרחים תוך נטילת סיכונים כבדים על חייו במצב של חירום קיצוני וששילם מחיר אישי כבד על הנסיבות החריגות האלה.
השופט אמיר דורון, בפסיקתו המרשימה, החליט על ביטול הרשעה למרות שהמעשה עצמו חמור . זוהי החלטה משפטית שמראה שמערכת המשפט יודעת לקחת בחשבון נסיבות חריגות כאשר הן מצדיקות זאת.
בפסק הדין נקבע כי השוטר יעמוד בתוכנית שירות לתועלת הציבור (של"ץ) שתיקבע על ידי שירות המבחן, וישלם פיצוי בסך 3,000 ש"ח למתלוננת. מדובר בפתרון שמשיב את הצדק לנפגעת מבלי להרוס את עתידו של אדם ששירת את הציבור במשך עשרות שנים.
השלכות על הקריירה והמשפחה
מעבר להיבט המשפטי, הייצוג כלל גם דאגה לעתיד המקצועי של השוטר כחלק מההליך, הוא עוכב בדרגה למשך 8 חודשים - מה שפגע בו כלכלית
בתיקים רגישים מסוג זה, חשוב לא רק לטפל בהיבט הפלילי, אלא גם להבין את ההשלכות הרחבות על החיים האישיים והמקצועיים. הרשעה פלילית בנסיבות הללו עלולה בסבירות גבוה להוביל לפיטוריו מהמשטרה.
"אי ההרשעה" הינה הצהרה של בית המשפט שאינו מעוניין להכתים את השוטר בכתם פלילי שיפגע בו ומכאן המשטרה אימצה את הכרעת בית המשפט והשאירה את השוטר בתפקידו.
לקחים לעתיד
התיק הזה מלמד אותנו על חשיבות הייצוג המשפטי המקצועי בעבירות פליליות. כעורך דין עם רקע במשטרה, אני יכול לראות את התיק מזוויות שונות - להבין את המורכבות של המצב, לנתח את הראיות, ולהציג בפני בית המשפט תמונה מלאה ואמיתית של מה שקרה.
בסופו של דבר, הצדק נעשה. שוטר שלחם עבור עמו וארצו בימים הקשים ביותר זכה לטיפול הוגן מצד המערכת, וזאת מבלי לפגוע בזכויות הנפגעת. זוהי בדיוק הסוג של תוצאה שאני שואף להשיג עבור כל לקוח.
סיכום
כל תיק פלילי הוא סיפור אנושי מורכב. הניסיון שלי כעורך דין פלילי מאפשר לי לראות את התמונה המלאה ולהילחם עבור הצדק האמיתי. בתיק של עודד, הצדק נעשה - והמערכת הוכיחה שהיא יודעת לקחת בחשבון נסיבות חריגות.
לקריאה נוספת: בין איום לאי-הרשעה: סיפורו של נהג שהיום הוא טייס, אקדח צעצוע והזדמנות שנייה, לא כל תיק פלילי נולד מפשיעה: סיפורו של תיק שהסתיים ללא הרשעה, עבירות איומים, עבירות תקיפה, עבירות אלימות,