כשסכין מחליפה מילים: סיפורו של נער שכמעט שילם מחיר כבד על רגע של אלימות
- עו"ד רובי גלבוע
- 5 ביולי
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: לפני יומיים
עוךדין פלילי נוער אלימות סכין
יום שלישי רגיל בעיר שדרות הפך למפגש גורלי עבור דני (שם בדוי), נער בן 17 שחייו השתנו בן רגע. מה שהחל כחשד על שריטה ברכב, הסתיים בפציעה חמורה של קטין אחר ובהליך משפטי מורכב שנמשך יותר משנתיים.
התחלה לא מבטיחה - כשחשד הופך למציאות
כעורך דין פלילי הרואה מקרוב את ההשלכות של עבירות אלימות בקרב נוער, אני יכול לומר שהמקרה של דני מייצג תופעה מטרידה שהולכת ופושה בחברה הישראלית. אבל הוא גם מלמד על חשיבות הייצוג המשפטי המקצועי ועל הצורך בגישה מאוזנת בין ענישה לשיקום.

מה בדיוק קרה באותו לילה?
בשעה 01:00 בלילה, כשהקטין המתלונן ישב עם חברו בפיצריה בשדרות, הופיע דני וחקר אותו על הזהות של מי ששרט את רכבו. הוויכוח שהתפתח באותו רגע היה רק פתיחה לאירוע הרבה יותר חמור שהתרחש למחרת.
הנקודה המכרעת הגיעה כאשר דני לא הסתפק בוויכוח. הוא חזר למקום עם חבר, כשבידו חפץ חד ובידי חברו גז מדמיע. זה לא היה מפגש מקרי - זו היתה תוכנית מכוונת מראש שהופכת את העבירה לחמורה יותר ומשמעותית.
הרגע שבו הכול השתבש
תקיפה בחפץ חד היא עבירה שבית המשפט לנוער מתייחס אליה ביד כבדה, ובצדק. כשדני הוציא את החפץ החד ודקר את הקטין בפנים ובבטן, הוא לא רק פגע בו פיזית - הוא פגע בערכים חברתיים יסודיים של שלמות הגוף וביטחון אישי.
הפציעות היו קשות: חתך של 10 ס"מ מהמצח עד גשר האף, וחתך נוסף של 4 ס"מ באמה השמאלית. הקטין הושלך לחדר הלם, הורדם לניתוח והשתחרר למחרת. אלו לא "רק שריטות" - אלו פציעות שעלולות היו להשאיר נזק לכל החיים.
האתגר המשפטי: בין ענישה לשיקום
כאשר המשפחה פנתה אלי לייצוג, הבנתי שעומד בפניי אתגר משולב. מצד אחד, נער שביצע עבירה חמורה שדרשה תגובה נחרצת מהמערכת. מצד שני, צעיר שחייו עוד לפניו וזקוק לחינוך ולשיקום.
חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) מחייב אותנו לאזן בין הצורך בענישה לבין הצורך בשיקום. במקרה של דני, הליך הטיפול שנמשך למעלה משנה כלל תקופות של התקדמות לצד תקופות של נסיגה.
מבט מהצד השני של המתרס
אין ספק שהניסיון שלי מהמערכת המשטרתית עזר לי להבין כיצד התיק נבנה מצד התביעה. ההבנה של אופן עבודת המשטרה ואיסוף הראיות איפשרה לי לזהות את נקודות החוזק והחולשה בתיק התביעה, ולהכין אסטרטגיה משפטית מתאימה.
כשלים ראייתים
במהלך הבחינה של הראיות ובמעבר מדוקדק על סרטונים מהזירה הבחנתי שהמתלונן שיקר בפרטים מהותיים שחוקרי המשטרה פספסו כיוון שהתמקדו אך ורק במועד האירוע ואילו אני והצוות ניתחנו את המועד של טרם תחילת האירוע ואף את פרק הזמן אחרי האירוע ונמצאו כשלים בניתוח הראיות דבר שהביא לתיקון האישום בהליך הגישור שם בית המשפט קיבל את עמדתי והסעיף השתנה לעבירת פציעה שעונשה 3 שנים תחת עבירה חמורה שהעונש בצידה 20 שנה.
הליך שיקום
לאחר שדני החל הליך שיקומי בשירות המבחן הוא בחר להפסיקו ולא לשתף פעולה עם ניסיונות השיקום ואף נפתחו נגדו תיקים פלילים נוספים ואף דומים.
תוצאות ההליך - הצלחה יחסית בנסיבות המורכבות
למרות הפרקליטות דרשה 12 חודשי מאסר בפועל, לאחר התיקון, הצלחתי להגיע לתוצאה משמעותית טובה יותר:
3 חודשי מאסר בפועל בלבד (בניכוי ימי מעצר)
מאסר על תנאי מדורג: 6 חודשים לעבירות פשע, 3 חודשים לעבירות עוון
התחייבות של 1,000 ש"ח
קנס של 1,000 ש"ח
פיצוי למתלונן של 3,000 ש"ח
הלקח החשוב: " תרבות הסכין" חייבת להיעצר
השופט הדגיש בפסק הדין את התופעה המטרידה שכונתה בפסיקה "תת-תרבות הסכין" - השימוש הקל של צעירים בכלי נשק לפתרון סכסוכים. המסר ברור: החברה הישראלית לא יכולה להשלים עם אלימות כפתרון למחלוקות.
מה ניתן ללמוד מהמקרה?
התגובה המהירה חשובה: ברגע שיש חשד לעבירה, חיוני לפנות לייעוץ משפטי מקצועי
הכנה לחקירה: הדרך שבה מתייחסים לחקירה המשטרתית יכולה להשפיע על כל ההליך
ניתוח חומר הראיות בצורה מדוקדקת יכול להביא לפריצת דרך גם בתיק שניראה אבוד.
שיתוף פעולה עם גורמי הטיפול: למרות הקשיים, חשוב לנסות ולהשתלב בהליכי השיקום
הבדל בין 12 חודשי מאסר כפי דרישת הפרקליטות ל-3 חודשים יכול להיות מכריע לעתיד הצעיר.
סיכום - כשהניסיון עושה את ההבדל
המקרה של דני מדגים כיצד ייצוג פלילי מקצועי יכול לעשות הבדל משמעותי בתוצאות המשפט. הניסיון שלי כראש לשכת מודיעין ובילוש במשטרה, יחד עם ההבנה העמוקה של מערכת המשפט הפלילי, איפשרו להשיג תוצאה שמאזנת בין חומרת העבירה למארג הראיות .
לקריאה נוספת: עבירות תקיפה, עבירות אלימות, עורך דין פלילי נוער אלימות סכין.